Mire használható a tésztanyújtó gép

Mire használható a tésztanyújtó gép?

anvalor tésztanyújtó gép
anvalor tésztanyújtó gép

A tésztanyújtó gép egy olyan berendezés, melyet nagyanyáink előszeretettel használtak, amikor saját házi tésztájukat készítették. Ma már ilyen gépekkel ritkábban találkozhatunk, leginkább a vendéglátóegységek konyháiban, ahol kifejezetten a saját készítésű tésztákra helyezik a hangsúlyt. Az ilyen gépek azonban mindenhol hasznosak lehetnek, ahol tésztával dolgoznak. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük mire is használhatók a tésztanyújtó gépek és milyen előnyei lehetnek a használatuknak.

Tésztanyújtó gépek előnyei

A házitészta összehasonlíthatatlanul finomabb, mint az ipari száraztészta. A házi tészta azonban elképzelhetetlen ipari tésztanyújtó gép használata nélkül.

A tésztanyújtó gépek további előnyei, hogy garantáltan nem kerül káros anyag, tartósítószer a tésztába és emellett az ára is kedvezőbb.

Alapjában véve tehát az alábbi előnyöket érdemes kiemelni a tésztanyújtó gépekkel kapcsolatban:

  • friss, ízletes tészta készítésére alkalmasak

  • káros anyag mentesen készülhetnek tészták

  • saját ízlésünknek megfelelő tészták készülhetnek.

Tésztakészítés tésztanyújtó géppel

A klasszikus tésztanyújtás gyúródeszkán nyújtófával kör alakra történik, így minden irányban nyújtódik a tészta. Ez a hagyományos kézi módszer azonban idő- és munkaigényes volt. Egy tésztakészítő-géppel, mindez nem nagy munka, hiszen a folyamat könnyen leegyszerűsíthető és az adott tészta pillanatok alatt kinyújtható.

A tésztakészítő gépek segítségével a mindenirányú nyújtást úgy lehet megoldani, hogy az egyszer áthajtott tésztát két-három rétegbe összehajtjuk, 90 fokkal elfordítjuk, és így átengedjük a tészta nyújtógépen. Ezt a műveletet 3-szor megcsinálva, elkezdhetjük csökkenteni a vastagságot, és most már hajtogatás nélkül engedhetjük át az egyre kisebbre állított gépen a tésztát három, négy alkalommal.

Milyen tészta készíthető tésztanyújtóval?

Egy tésztanyújtó gép segítségével gyakorlatilag minden tésztafajtához elkészíthetjük a megfelelő tésztaanyagot. Ilyen alap tészta anag lehet többek között a:

  • széles tésztát,

  • rétes tésztát,

  • pizzatészta,

  • széles metéltet,

  • cérnametéltet.

A tésztanyújtó gépek mellett a tésztakészítő gépek nyújthatnak még segítséget tészta készítésben, amik segítségével különleges tészta típusokat is készíthetünk, mint például az

  • eperlevél tészta

  • eperszalag tészta

  • spagetti tészta

  • farfalle tészta, stb.

Összegezve

Egy tésztanyújtógép segítségével tehát könnyedén, pillanatok alatt elkészíthetjük a tökéletes vastagságú tésztát, miközben erre nagyanyáinknak, hosszú időt és fáradtságos órákat kellett végigdolgozniuk. Emiatt nem véletlen, hogy az ipari konyhákban igen népszerű ez a berendezés, de az otthoni konyhákban is egy gyakoribb szereplő.